Grupuri tinta

Grupuri tinta

Grupurile tinta sunt personae care se combina de cele mai multe ori cu probleme legate de varsta, saracie, locatie.

Afectiunile cronice pot fi din motive de natura economica, fizica, psihica sau sociala si nu pot sa-si asigure nevoile sociale.

Nevoile medicale urgente se realizeaza in unitatile sanitare cu paturi, iar lipsa mediului social sanatos, dupa externare, poate cauza mentinerea si chiar amplificarea problemelor de sanatate, conducand la transferul acestor personae in unitati de asistenta medico- sociala.

Nevoile sociale sunt cele legate in principal de locuinta, reteaua de familie (daca traieste singur, sau daca se intelege bine cu persoanele cu care locuieste, daca exista risc de neglijare), reteaua de prieteni si vecini (relatii de intrajutorare, fercventeaza un grup social, suport din partea comunitatii), situatie economica si autonomia persoanei.

Medicul unitatii stabileste nevoile medicale urgente pe baza biletelor de iesire din spital si a grilei de evaluare medico-sociala iar asistentul social si personalul de specialitate se ocupa de nevoile sociale si de recuperare.

Nevoile sociale sunt in principal cele legate de una sau mai multe din situatiile:

– lipsa locuintei sau precaritatea conditiilor de locuit care favorizeaza imbolnavirii;

– reteaua de familie (persoana traieste singura, izolata sau cu familia cu care nu se intelege) existand risc de neglijare;

– reteaua de prieteni si vecini( nu exista relatii de intrajutorare, nu este ajutata la cumparaturi, activ de menaj, deplasari in exterior, nu frecventeaza un grup social)

– venituri care nu ii asigura un trai decent;

– autonomie redusa privind igiena, alimentarea si hidratarea, mobilizarea si deplasarea in interiorul locuintei, deplasare in exteriorul locuintei, dificultati in efectuatea menajului, gestionarea si administrarea bunurilor proprii, respectarea indicatiilor privind tratamentul medical;

– lipsa telefonului sau a mijloacelor de alarmare in caz de urgenta .